La fàbrica de reflexos de Gimeno Rios

Estem a l'abril de 2009, fa uns mesos que els germans Gimeno Ríos han deixat la seua activitat de fabricació de ceràmica de reflex daurat en la fàbrica del carrer Obradors.
A pesar que, llevat de les peces d'exposició i els forns moderns de gas, la resta de material permaneix inalterable, se sent un ambient de falta de presència humana característic dels espais abandonats. Prompte tot quedarà reduït a enderrocs. Murs, sostres, maquinària, eines, motles, fins i tot el forn morú, que manté la seua estructura interior en estat de gràcia.
L'estructura bàsica de l'edifici es conserva pràcticament des del segle XIX. Alguns patis es van cobrir fa molts anys per a recuperara nous espais de treball. Altres zones, en canvi, es van deixar tal qual estaven. Ja no estan les basses de decantació convertides en el que seria posteriorment el pintador. La fàbrica s'estén en una menuda superfície en dos nivells. El nivell inferior està sota la cota del carrer de Obradors i apunta al nord a les terrasses i bancals sobre el riu Turia.

Motles ordenats en el pis en l'obrador

Hi ha racons que ens apareixen com oblidats pel temps, com aquests originals sobre un xicotet escudeller.

Unes branques de romaní que, en el seu moment verdes, servirien per a obtenir el reflex. I unes cisternes amb les quals construir algun mur o encegar alguna finestra.

El merescut descans del motle de plat.

Les tres germanes oblidades.

Una caixa amb testos de mostra amb reflex.

Interior del forn moruno. Parets, cúpula i fumeral.

Prestatgeria improvisada amb taules i cisternes.

La roda que ja no tornarà a rodar.

Tot queda en el seu lloc.

Fotos preses amb una càmera Ricoh GX100 el 13 d'abril de 2009

1 comentario:

Anónimo dijo...

Es una pena.No tengo palabras para expresar lo que siento. Un trabajo de artesania a la antigua usanza de estas caracteristicas..., es de lamentar. Me quedaré con el recuerdo, con varias piezas que atesoro y con la confianza que algun día se reinicie. Muchas Gracias y un saludo.