Hort nº 3 i voltants

Un diumenge de març al matí
Fotos preses amb una càmera Fujifilm MX2900 de 2.3 mp de resolució màxima.


Aquestes són les primeres fotos digitals que vaig fer del barri de Obradors de Manises. La càmera era una Fuji MX2900 que, com podeu apreciar, teneía seriosos problemes d'enfocament. La resolució de les imatges és de 640x480 pix pel que pense que tan solament les podrem veure en la web. El tractament de blanc i negre és posterior, igual que l'efecte de gra de pelicula. És un àlbum realitzat al març de 2002 en un passeig de diumenge al matí, arreplegant material gràfic per a il·lustrar la revista El Castell, que en aquells dies editava l'Associació de Veïns del Centre Històric de Manises


Lo interesant d'aquestes imatges és que ja no es poden repetir ja que tot el que es veu en elles ja no existeix.
En concret, es tracta de la fàbrica que feia cantó entre els carrers Hort i Obradors i que tenia un pati comunitari en la part posterior que enllaçava amb el carrer Ceramista Gimeno. En ella va treballar en els últims anys Benito, i abans ho va fer Gadea fabricant els seus famosos gatets pintats de roig bermelló en cru.

Aquest portó va desaparèixer amb l'enderrocament. A l'esquerra i dreta estava la fàbrica on va treballar els últims anys "Juanillo" i anteriorment Sigfrido, fabricant els seus famosos macetons romànics verds. Per allí també van passar els germans Lys. Just al costat encara està la fàbrica dels germans Gallego "Els Cabreres".

Aquest és el mateix portó vist des del pati comunitari. Avui aquest pati està tancat i en el seu interior encara estan els enderrocs des de la seua demolició.

Aquesta foto borrosa es correspon amb l'important forn moruno que havia en l'interior de la fàbrica del carrer Hort, 3. Evidentment ja no existeix. Els últims dies havia un indigent que vivia en l'interior. Quan vam fer la foto ja no estava però encara havien algunes de les seues escasses pertinences. Va ser molt emotiu veure com l'assolaven les màquines.

La veritat és que l'estat d'aquesta fàbrica era deplorable, sobretot la part que donava al carrer Hort. En aquesta zona esaba l'obrador. Cadascuna de les finestretes es corresponia en el inerior amb un torn o roda de peu.

En el cantó de la fàbrica de l'Hort, 3 es podia veure aquest senyal que indicava un pes màxim per a circular pel carrer de 2500 kg. La raó;baix està la revoltonà de la sèquia de Quart. Quan es va enderrocar les màquines excavadores passaven sense contemplació per sobre d'ella.

31 de juliol de 2002. A les 7 del matí entren les màquines a derrocar en Hort 3. A l'Acabar la jornada tot està reduït a una muntanya d'enderrocs.

2 comentarios:

Anónimo dijo...

Magnífica tasca, que guanya exponencialment amb el pas inexorable del temps. El reportatge mereix una contemplació pausada en companyia d'amics i parlar-ne. I suggereix que el compromís de deixar testimonis gràfics del nostre entorn, crítics i intel·ligents, hauria de ser una obligació moral constant.
Gràcies, Vicent i Lluís, per aquelles sessions.

elviajedevuelta dijo...

Aquella sessió de fotos hauria d'haver-se fet amb una càmera analògica ja que la imágen digital encara no estava a l'altura de les circumstàncies. En qualsevol cas, el document és valuós.