Miramar

Estem al febrer de 2008. Tenim la possibilitat de visitar l'emblemàtica fàbrica de Miramar, en ple barri de Obradors. Aquest dissabte farem el que pot ser l'últim reportatge fotogràfic amb l'edifici en condicions de ser visitat.
A pesar d'haver estat tant temps sense activitat, transitar per les diferents estancies ens transporta al que, pot ser, va ser el seu últim dia de treball. Les insistents pluges de la tardor i hivern pròxims causaran un dany irreparable en les cobertes provocant la seua solsida.
Miramar va morint de forma natural a mesura que avancen els enderrocaments en la resta del barri. A l'agost de 2009 l'edifici es troba molt castigat i solament espera que les màquines acaben definitivament amb la seua agonia.
Miramar és bella fins a la mort. Avui el seu aspecte fantasmal reforça les sorprenents històries d'esperits que en ella van succeir en els temps que l'activitat ceramista ocupava les seues instal·lacions.
No queda més que assaborir els records.
Adeu Miramar.














2 comentarios:

Rafael Requena dijo...

Extraordinari treball. A més, l'opció del blanc i negre és particularment encertada, més enllà de preferències estètiques, per la dimensió poètica que li dóna a un món que es desfà sense pietat colpejat per un mall irresponsable i cruel. M'agradaria fer-li a l'autor un suggeriment: Ja que l'assolament del Barri d'Obradors s'ha consumat sense que s'haja fet una catalogació bàsica de construccions d'interés (forns, basses, basses fondes, etc.), la qual cosa agreuja l'animalada i fa més imperdonable encara l'agressió al patrimoni, es podria reunir el material fotogràfic existent sobre aquestes qüestions i mirar de deixar-ne, com a mínim, un testimoni gràfic ben elaborat.
Gràcies.
Rafael Rquena

elviajedevuelta dijo...

L'inconvenient és que no hi ha suficient material fotogràfic de l'època "visible" de les fàbriques. Totes les fotos són relativament recents i algunes d'elles no tenen qualitat doncs es van fer amb una de les primeres càmeres digitals, de poca resolució. Tinc pendent de fotografiar un parell de fàbriques; una d'elles en la zona de Montepío i l'altra en ple barri. Desconec quan podré fer aquests reportatges. Per altra banda, si que he pensat fer una xicoteta exposició quan tinga tot el material organitzat, seleccionat i temps i lloc disponible.